Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη (1919-2001) γεννήθηκε στην Αθήνα. Παιδί χωρισμένων γονιών μεγάλωσε με τον παππού της τον εκδότη Γεώργιο Φέξη, που της μετέδωσε την αγάπη για το βιβλίο.
Σε παιδική ηλικία ταξίδεψε για πρώτη φορά στο Παρίσι και έμαθε γαλλικά. Τέλειωσε το Αρσάκειο γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1943. Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική.Παντρεύτηκε το συγγραφέα Γ. Καραπάνο, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Μαργαρίτα Καραπάνου, που έγινε επίσης συγγραφέας.
Την πρώτη της εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας έκανε το 1945 ως Μαργαρίτα Καραπάνου (χρησιμοποιώντας το επώνυμο του συζύγου της) με το μυθιστόρημα "Τα δέντρα", ενώ ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το έργο που την έκανε ευρέως γνωστή, το μυθιστόρημα "Τα ψάθινα καπέλα" (που μεταφράστηκε το 1950 στα γαλλικά με τίτλο "Trois etes"). Το 1946 πήρε διαζύγιο και έφυγε με την κόρη της για το Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τους Καστοριάδη, Καμπά, Αξελό, Ελύτη και ήρθε σε επαφή με τα πρωτοποριακά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής. Στο Παρίσι ολοκληρώθηκε ο "Άλλος Αλέξανδρος" (1950) και το 1952 εγκαινιάστηκε η ενασχόλησή της με τη θεατρική γραφή, άλλοτε στα γαλλικά και άλλοτε στα ελληνικά. Στο χώρο της λογοτεχνίας η Λυμπεράκη κινήθηκε αρχικά στα πλαίσια της ψυχογραφίας με έμφαση στη γυναικεία φύση. Με τον "Άλλο Αλέξανδρο" και κυρίως τα θεατρικά της έργα πέρασε σ’ έναν εντονότερα υπερβατικό χώρο και κινήθηκε στα όρια του συμβολισμού με την τελετουργική διονυσιακή γραφή, στην προσπάθειά της να προσδιορίσει τη θέση της σύγχρονης Ελλάδας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ανατολή μέσω του αρχετυπικών μύθων. Ανάλογος προβληματισμός κυριαρχεί και στο τελευταίο της πεζογράφημα με τίτλο "Το μυστήριο". Έγραψε επίσης τα σενάρια για τις ταινίες "Μαγική πόλη" του Νίκου Κούνδουρου (1955) και "Φαίδρα" του Ζυλ Ντασσέν (1962) και ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση.
Συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Τα Νέα" (1975). Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Τα "Ψάθινα Καπέλα" γυρίστηκε και σε σειρά για την ελληνική κρατική τηλεόραση το 1995. Στο παρακάτω απόσπασμα η σκηνή του βιβλίου μας:
Απόσπασμα από το κείμενο "Τα ψάθινα καπέλα": ...πίσω κατέληγε σε μύτη που θύμιζε ουρά τσαλαπετεινού...
Παρατήρησε την εικόνα:
Nα περιγράψεις τον τσαλαπετεινό...
Πώς περιγράφουμε ένα πράγμα:
- Όταν περιγράφουμε ένα αντικείμενο, συνήθως χρησιμοποιούμε ενεστώτα
- Πώς το λένε(γενική εντύπωση,σχήμα,μέγεθος,χρώμα) τι είναι, και πού βρίσκεται
- Περιγραφή από τα έξω προς τα μέσα
- Στη συνέχεια περνάμε στις λεπτομέρειες:
- Πώς το απέκτησα(αν είναι δικό μου)
- Πώς είναι φτιαγμένο,από τι υλικά
- Πώς χρησιμοποιείται
- Περιστατικά σχετικά με αυτό
- Γράφουμε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά μας
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ:
- Επίθετα και επιθετικούς προσδιορισμούς
- Τοπικούς προσδιορισμούς
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πώς χρησιμοποιούμε τους χρόνους του ρήματος όταν αφηγούμαστε ή περιγράφουμε κάτι:
- Χρησιμοποιούμε χρόνους που δείχνουν μόνο παρελθόν ή μόνο παρόν ή μόνο μέλλον
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου