Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

  Ο Κωνσταντίνος Καβάφης το γένος Γεωργάκη Φωτι-
άδη, ή Κ. Π. Καβάφης, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840. Μετἀ το θάνατο του πατέρα του το 1870 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (Λίβερπουλ και Λονδίνο) όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Καβάφης διδάχτηκε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας

Το 1897 ταξίδεψε στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα, χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια για τριάντα ολόκληρα χρόνια.

Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου του 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Στο κείμενο του μαθήματός μας γίνεται μια περιγραφή του σπιτιού όπου έμενε ο μεγάλος ποιητής μας. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται στοιχεία για τη ζωή αλλά και το χαρακτήρα του.


















Άκου τη γνώμη του συγγραφέα του μαθήματος μας για τον Καβάφη και την απήχησή του στο εξωτερικό



TA ΕΠΙΘΕΤΑ
  • Είναι οι λέξεις που συνοδεύουν τα ουσιαστικά και μας λένε κάθε φορά πώς ακριβώς είναι το ουσιαστικό, δηλαδή τι ποιότητα ή ιδιότητα έχει.
  • Τα επίθετα είναι πολύ χρήσιμα γιατί μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε κάθε φορά για τι είδους/ λογής ουσιαστικό μιλάμε.
  • Τα επίθετα παίρνουν το γένος των ουσιαστικών που προσδιορίζουν. Έτσι έχουν τρία γένη, το αρσενικό, το θηλυκό και το ουδέτερο που έχουν ξεχωριστές καταλήξεις το καθένα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

    • δίνει στην περιγραφή σαφήνεια,ζωντάνια και μια ολοκληρωμένη εικόνα
    • δηλώνει και προσωπική τοποθέτηση για τα πράγματα που περιγράφουμε

    ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

    Οι λέξεις ή φράσεις που δηλώνουν τόπο μπορεί να είναι:


    • επιρρήματα π. χ. μπροστά, πίσω κλπ(τοπικά επιρρήματα -απαντούν στην ερώτηση πού)
    • φράσεις με προθέσεις π. χ. ίσαμε το σχολείο, προς την πόλη κλπ(επίσης απαντούν στην ερώτηση πού, αλλά με φράση)
    • με αιτιατική π. χ. ήθελε να πάει σχολείο(επίσης απαντάει στο πού αλλά με ουσιαστικό)
    Πρόσεξε στο μάθημα τι τοπικές λέξεις και εκφράσεις υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου