Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

ΗΡΘΑΝ


Στις 6 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην ΕΛΛΑΔΑ. Οι Έλληνες αγωνίζονται να μη χάσουν την ελπίδα τους. 
Ξημερώνοντας η 27η Απριλίου 1941, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια βρέθηκε υπό την κατοχή των δυνάμεων του Άξονα, που έσπευσαν να διαμελίσουν τη χώρα σε ζώνες επιρροής.Στις 8:10 το πρωί, τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην ΑΘΗΝΑ και στις 08:45 υψώνουν την πολεμική σημαία τους με τον αγκυλωτό σταυρό, πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.


Λίγες ημέρες αργότερα, δύο 19χρονοι φοιτητές αποφασίζουν το παράλογο: να κατεβάσουν το σύμβολο του ναζισμού από το πανάρχαιο μνημείο του ελληνικού κάλλους και πολιτισμού. Πρόκειται για το φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής, ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ και το φοιτητή της Νομικής, ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ. 
Σκοπός αυτού του τολμήματος ήταν να μηνύσουν σε όλους ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει παραδοθεί ακόμα, συνεχίζει να αντιστέκεται εναντίον του ξένου κατακτητή. 
Το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941. 
Αυτό το μεμονωμένο ηρωικό κατόρθωμα αναπτέρωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων, που υπέφεραν κάτω από το γερμανικό ζυγό.

σβάστικα η  : αγκυλωτός σταυρός, κυρίως ως σύμβολο των εθνικοσοσιαλιστών (ναζί) της Γερμανίας κατά το β' παγκόσμιο πόλεμο και με επέκταση η σημαία της ναζιστικής Γερμανίας.Ήταν τότε που άρχιζε η πιο δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, η Κατοχή...

Ένα από τα δεινά του Β΄Παγκοσμίου πολέμου ήταν ο λιμός, δηλαδή μεγάλη πείνα από έλλειψη τροφής.
Η πείνα έπληξε, κυρίως το χειμώνα του 41-42, τα φτωχά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις και νησιά του Αιγαίου.
Σε 260.000 ανέρχονται οι νεκροί από την πείνα κατά το διάστημα της Κατοχής κυρίως μικροί και αδύναμοι.

Παρατηρώ και σχολιάζω τις παρακάτω εικόνες
Πρόσεξε τις παρακάτω τρεις εικόνες. Παρουσιάζουν τη διατροφή της μέσης εργατικής οικογένειας στην Αθήνα το 1939, 1941-42 και 1943. Τι παρατηρείς;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου