Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Στις 26 Δεκεμβρίου 1825 φθάνει και ο ίδιος ο Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι και υπεροπτικά ζητάει από τον Κιουταχή να αναλάβει μόνος του τις επιχειρήσεις εναντίον του Μεσολογγίου.

ο Κιουταχής πάνω στο άλογο επιβλέπει την πολιορκία

Ο Κιουταχής δεν έφερε αντίρρηση και έτσι στα τέλη Δεκεμβρίου οι Αιγύπτιοι άρχισαν να αντικαθιστούν τους Τούρκους στα πυροβολεία, να τα μεγαλώνουν και μέσα σε αυτά να τοποθετούν μεγαλύτερα και περισσότερα πυροβόλα και όλμους. Από τότε ο κανονιοβολισμός και ο τουφεκισμός άρχισαν να πυκνώνουν. Παράλληλα ο Ιμπραήμ έστειλε στους πολιορκημένους προτάσεις για διαπραγματεύσεις.
Οι πολιορκημένοι και βέβαια ούτε έκαναν σκέψη για να παραδοθούν και μάλιστα στις αρχές Ιανουαρίου ανακουφίστηκαν όταν ενισχύθηκαν με 600 άνδρες αλλά και με την άφιξη του ελληνικού στόλου που με πλοίαρχο τον Ανδρέα Μιαούλη κατάφεραν να διασπάσουν τον αποκλεισμό και να αποβιβάσουν στο Μεσολόγγι τροφές και πολεμοφόδια.
Ο Ιμπραήμ τότε αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Κιουταχή.
Μαζί τώρα με πολυάριθμο στρατό ( 15.000 Αιγύπτιοι και 10.000 Τούρκοι) άρχισαν συστηματικό βομβαρδισμό, χωρίς να αφήνουν τους πολιορκημένους να αναπαυθούν.


η άμυνα των Ελλήνων υπήρξε σθεναρή

Η κατάσταση τώρα στο Μεσολόγγι άρχισε να γίνεται απελπιστική. Δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό και οι αρρώστιες θέριζαν τον πληθυσμό.

Σχεδιάγραμμα του Μεσολογγίου με τα oχυρωματικά έργα. Διακρίνονται τα προτειχίσματα(f,g,a,b), οι τάφροι(c,d),τα χαρακώματα(p)και οι υπόγειες μπαρουταποθήκες(q) που ανατινάχθηκαν μετά την κατάληψη της πόλης

Επίσης, στις 25 Φεβρουαρίου οι Αιγύπτιοι καταλαμβάνουν το Βασιλάδι, νησάκι στη λιμνοθάλασσα που αποτελούσε το προπύργιο του Μεσολογγίου. Μάλιστα μετά από τρεις ημέρες κατέλαβαν και τα άλλα δυο νησάκια, το Ντολμά και τον Πόρο.
Στις 25 Μαρτίου ο Κιουταχής επιχείρησε να καταλάβει το μικρό νησάκι Κλείσοβα, που το υπερασπίζονταν μόνο 130 άνδρες. Οι Έλληνες όμως με αρχηγό τον Κίτσο Τζαβέλα υπερασπίστηκαν με επιτυχία το νησάκι, μάλιστα στις επιχειρήσεις τραυματίστηκε στο πόδι και ο ίδιος ο Κιουταχής ενώ οι νεκροί Τούρκοι έφθασαν τους 1.000, έναντι μόνο 13 Ελλήνων.
Οι πολιορκημένοι περίμεναν με αγωνία τη βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά ο στόλος πια είχε παραμεληθεί και ο Μιαούλης μάταια πάσχιζε να βρει πλοιάρια για να βοηθήσει τους αποκλεισμένους Μεσολογγίτες.
Τότε οι πολιορκημένοι, πήραν την απόφαση να επιχειρήσουν έξοδο τη νύχτα της 10ης Απριλίου προς την 11η, Κυριακή των Βαΐων.Το σχέδιο της εξόδου όριζε να χωριστούν οι Έλληνες σε τρία σώματα. Τα δύο πρώτα με αρχηγούς το Μακρή και το Νότη Μπότσαρη θα έβγαιναν από δυο γέφυρες, ενώ το τρίτο με γυναικόπαιδα και 200 στρατιώτες θα έβγαιναν από άλλες δυο γέφυρες και όλοι μαζί θα αντάμωναν
στη μονή του Αγίου Συμεών.
Κατά την έξοδο των δυο πρώτων ομάδων όμως, οι Έλληνες έγιναν αντιληπτοί από τους Αιγυπτίους και η μάχη άρχισε σώμα με σώμα.

Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα και σχολίασέ την.



η Έξοδος(σύνθεση του Θ. Βρυζάκη)

Μια φωνή όμως που ακούστηκε από την τρίτη ομάδα, "οπίσω, οπίσω, μωρέ παιδιά" έφερε αναστάτωση, σύγχυση και πανικό ανάμεσα στις ομάδες.
Τα γυναικόπαιδα οπισθοχώρησαν προς την πόλη, που στο μεταξύ όμως είχαν μπει και οι Τούρκοι. Ακολούθησε τρομερή σφαγή των αμάχων και τρομερές εκρήξεις από φωτιές που έβαζαν οι κυνηγημένοι Έλληνες στις μπαρουταποθήκες σε διάφορα σημεία της πόλης.


μετά την έξοδο...

Σε μια από αυτές ο Χρίστος Καψάλης, πρόκριτος του Μεσολογγίου έδειξε μεγάλο δυναμισμό ανατινάζοντας μια μπαρουταποθήκη, παίρνοντας στο θάνατο μαζί του και πολλούς Τούρκους.

ο γερο - πρόκριτος Καψάλης ανατινάζει τη μπαρουταποθήκη

Οι Τούρκοι κατέλαβαν το Μεσολόγγι και το μετέβαλλαν σε ένα σωρό από ερείπια.
Από τους 3.000 στρατιώτες που πήραν μέρος στην έξοδο μόνο 1.300 σώθηκαν, ενώ από τις γυναίκες τύχη είχαν μόνο 13 Σουλιώτισσες και από τα παιδιά 3 ή 4. Οι απώλειες των Τούρκων υπολογίστηκαν σε 5.000


Νικ. Στορνάρης αριστερά και Αθαν. Ραζηκότσικας δεξιά, οπλαρχηγοί που βρήκαν ηρωικό θάνατο στην Έξοδο




Η αντίσταση των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι συγκίνησε όλους τους λαούς της Ευρώπης και οι κυβερνήσεις τους αναγκάστηκαν να επέμβουν και να πιέσουν το σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο.

πίνακας του Ντελακρουά( Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου)

Οι Τούρκοι όμως προχωρούσαν εναντίον της Ακροπόλεως στην Αθήνα, του δεύτερου προμαχώνα της Στερεάς μετά το Μεσολόγγι...

183η επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ο Διονύσιος Σολωμός, στο ποίημά του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", που αναφέρεται στους πολιορκημένους του Μεσολογγίου χαρακτηρίζει το Μεσολόγγι "αλωνάκι", δηλαδή μικρό σε έκταση και ασήμαντο.
  • Γιατί όμως το χαρακτηρίζει ταυτόχρονα και "ενδοξότερο"(τόπο);
Άκου το παρακάτω απόσπασμα από το Β' σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων, μελοποιημένο από τον Γ. Μαρκόπουλο.

  • Ποιους εκφραστικούς στίχους χρησιμοποιεί ο ποιητής για να δείξει τι επικρατούσε στο Μεσολόγγι;
  • Γιατί η μάνα ζηλεύει το πουλί;
  • Να ερμηνεύσεις επίσης τη στάση του Σουλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου